Osłabiony organizm jest szczególnie podatny na infekcje. Deficyt odporności objawia się także w naszym wyglądzie i samopoczuciu. Do zachowania zdrowia i siły wbrew pozorom nie potrzeba wiele. Kilka zmian w stylu życia zwykle wystarcza, aby wesprzeć odporność. Podpowiadamy, jak wzmocnić osłabiony organizm!
Osłabiony organizm – objawy
Aby układ immunologiczny mógł prawidłowo funkcjonować, organizm potrzebuje odpowiedniej ilości konkretnych związków biorących udział w jego budowie. Warto zaznaczyć, że człowiek niemal nieustannie ma kontakt z drobnoustrojami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. To układ odpornościowy warunkuje częstość zachorowań. Gdyby nie on, nie byłoby możliwe zachowanie zdrowia, niezależnie od ilości przyjmowanych preparatów. Jeśli natomiast organizm jest osłabiony, jednocześnie zmniejsza się odporność na choroby. W konsekwencji pojawiają się objawy, takie jak np.:
- częste infekcje,
- pogorszenie wyglądu,
- afty, zapalenie dziąseł,
- przewlekłe zmęczenie,
- złe samopoczucie,
- spadek sił witalnych.
Osłabiony układ odpornościowy – możliwe przyczyny
Układ odpornościowy chroni organizm przed chorobą na wiele sposobów. Od momentu poczęcia człowiek posiada odporność wrodzoną, czyli bariery zabezpieczające przed wnikaniem patogenów. Są to m.in. skóra, błony śluzowe i flora bakteryjna.
Elementy odporności wrodzonej posiada każdy, jednak nie oznacza to, że nie mamy wpływu na ich skuteczność. Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do osłabienia naturalnych barier ochronnych. Są to głównie:
- dym papierosowy – uszkadza on m.in. błony śluzowe wyściełające górne drogi oddechowe (jamy nosowe, zatoki, gardło), przez co wirusy i bakterie łatwiej wnikają do organizmu;
- zanieczyszczenia – częste przebywanie w pomieszczeniach zakurzonych lub w miejscach zanieczyszczonych spalinami podrażnia błony śluzowe i skórę;
- substancje chemiczne – kosmetyki zawierające sporą ilość konserwantów lub środki czystości podrażniają skórę, zaburzając jej fizjologiczne pH, co w konsekwencji zwiększa ryzyko namnażania się drobnoustrojów.
Gdy zawodzi odporność wrodzona, organizm chroniony jest przez odporność nabytą, która wyjaśniając w uproszczeniu, polega na wytwarzaniu przeciwciał. W tym przypadku na skuteczność odporności mamy ogromny wpływ, ponieważ tego rodzaju mechanizmy obronne rozwijają się i kształtują w odpowiedzi na kontakt z patogenami.
Odporność nabyta ulega osłabieniu zwłaszcza pod wpływem niewłaściwego stylu życia. Alkohol dosłownie niszczy komórki układu immunologicznego. Żywność wysokoprzetworzona i produkty smażone także przyczyniają się do osłabienia organizmu. Stres, niedostateczna ilość aktywności fizycznej i brak snu, to kolejne czynniki mające negatywny wpływ na działanie odporności.
Jak wzmocnić osłabiony organizm po chorobie?
Okres choroby to duże wyzwanie dla organizmu. W tym czasie układ odpornościowy działa intensywnie, do czego potrzeba sporo energii. Niestety skomplikowana praca układu immunologicznego osłabia organizm, dlatego zwłaszcza po chorobie potrzebuje on wsparcia.
Jak wzmocnić osłabiony organizm po grypie lub innej chorobie? Podstawą jest zapewnienie odpowiedniej ilości witamin, składników mineralnych i energii, które zostały zużyte podczas walki z infekcją. Zarówno w trakcie, jak i po chorobie wzrasta zapotrzebowanie na białko i zdrowe węglowodany, a także witaminy warunkujące prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ich uzupełnienie to podstawa w trakcie rekonwalescencji.
Co jeszcze jest ważne na wzmocnienie organizmu? Przede wszystkim odpowiednia ilość odpoczynku. Organizm musi mieć czas na regenerację. Najlepszym sposobem jest więc zapewnienie sobie zdrowego i spokojnego snu. Po chorobie, zwłaszcza jeśli stosowane były antybiotyki, warto zadbać o odbudowanie fizjologicznej flory bakteryjnej, poprzez przyjmowanie wysokiej jakości probiotyków.
Czym wzmocnić osłabiony organizm? Dieta, witaminy i składniki mineralne
Jeśli masz osłabiony organizm i chcesz wiedzieć, jak go wzmocnić, postaw przede wszystkim na dietę bogatą w witaminy, składniki mineralne i probiotyki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Czym wzmocnić organizm? Produktami, które zawierają:
- witaminę C – owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, cytryna, pomarańcze, kiwi, brokuły, kalafior;
- witaminę A – jajka, mleko, wątroba, jarmuż, szpinak, dynia;
- witaminę D – tłuste ryby morskie, oliwa, sery;
- witaminę E – nasiona słonecznika, dyni, migdały, orzechy włoskie;
- białko – gotowane lub pieczone mięso drobiowe, ryby morskie, przetwory mleczne;
- selen – orzechy brazylijskie głównie, mięso drobiowe, jaja, ryby (tuńczyk, łosoś);
- cynk – kasza gryczana, ryż, jaja, ryby, nasiona słonecznika, pestki dyni;
- żelazo – rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, kakao, kasza gryczana;
- naturalne probiotyki – przetwory mleczne, maślanki i kefiry, a także produkty fermentowane, zwłaszcza kiszonki (ogórki, kapusta).
Warto pamiętać, że osłabiony organizm jest szczególnie podatny na infekcje. Przed powrotem do pełni sił warto więc wesprzeć odporność, stosując preparaty minimalizujące ryzyko wnikania wirusów. Tego rodzaju środki są szczególnie wskazane dla osób, które mają kontakt z wieloma osobami, co zwiększa ryzyko infekcji.
STADA/PL/390/2021
Lek. Michał Dąbrowski